Oproep Stuurgroep Ethiek

Palliatieve zorg in tijden van schaarste

 

Personeelstekort, een groot verloop van zorgverleners, op al te veel plaatsen in de zorgsector is het dagelijkse realiteit. Op vele plaatsen wordt integrerende verpleegkundige losgelaten en wordt uit noodzaak teruggegrepen naar taakverpleegkunde. Ook het tekort aan artsen laat zich meer en meer gevoelen. Huisartsen zijn moeilijker bereikbaar, de wachttijd bij sommige specialismen loopt flink op.

Palliatieve zorg is bij uitstek holistische en multidisciplinaire zorg, vroegtijdige zorgplanning vraagt vaak een grote tijdsinvestering. Goede palliatieve zorg dreigt luxezorg te worden als er onvoldoende zorgverleners zijn om ze te realiseren.

De stuurgroep ethiek buigt zich over dit belangrijk thema. Uitgaande van de realiteit van schaarste aan professionele zorgverleners in vele settings: hoe houden we de kwaliteit van palliatieve zorg overeind?

En daarom de concrete vraag aan jou als zorgverlener: hoe ga je hiermee om in de praktijk van elke dag? Zijn er in je dagelijkse praktijk initiatieven of strategieën ontwikkeld om met minder man- en vrouwkracht toch aan goede palliatieve zorg te doen? De stuurgroep ethiek is nieuwsgierig naar je praktijkvoorbeelden, naar waar het goed loopt ondanks minder handen aan het bed.

Meer recente berichten

Stel je kandidaat voor Afscheid dat verbindt​ 2025

Stel je kandidaat voor ‘Afscheid dat verbindt’ Praktisch Doelgroep:  Zorgverleners met ervaring in de begeleiding van palliatieve patiënten Data: Nog te bepalen. Telkens van 9.30 tot 16.30 uur. Lesgever:  Hilde Ingels (Amfora vzw) Locatie: Luchthavenlaan 10, 1800 Vilvoorde Hoe geraak je er?– parking aan achterzijde gebouw 

Read More »

Intervisie voor intervisoren 2025

Intervisie voor intervisoren Over de vorming Tijdens de tweedaagse opleiding met Walter Rombouts verwerf je al doende inzichten in het intervisieproces. Als begeleider van een groep en/of team maak je kennis met en leer je over intervisie. Data: 5 en 6 mei 2025 telkens van

Read More »