Nieuwjaarsboodschap 2024


Prof. Dr. Peter Pype, MD, PhD,
voorzitter bij Palliatieve Zorg Vlaanderen

      
Christine De Cafmeyer, 

directeur bij Palliatieve Zorg Vlaanderen

Beste lezers,

 

Het afgelopen jaar bewoog er heel wat in het palliatief zorglandschap. 


Met het Departement Zorg werkten we in een participatief proces samen om mee vorm te geven aan het nieuw Actieplan Palliatieve Zorg voor Vlaanderen. Dit resulteerde in een visietekst die verscheen op de Dag van de Palliatieve Zorg. 2024 brengt de uitdaging om deze visie concreet te maken in een eveneens co-creatief proces, met de nodige invulling van rollen, opdrachten, tools en meer middelen.

 

Merkten jullie ook de groeiende aandacht op voor palliatieve zorg? Dit zagen we bij zowel het beleid als in de reguliere zorg, de Eerste lijn en in de samenleving. Er is nog een hele weg te gaan maar de richting en de zin om samen te werken worden alsmaar duidelijker en vanzelfsprekend. 

 

Contacten vanuit verschillende hoeken met het beleid resulteerden in meer middelen voor netwerken en MBE’s. Ook de vraag naar extra bedden voor palliatieve eenheden en initiatieven rond medium care en de KCE studie hierrond brengen wat in beweging. Noodzakelijke investeringen en nieuwe werkvormen zullen nodig zijn om een antwoord te formuleren op de uitdagingen rond vergrijzing, schaarste aan middelen en zorgverleners.
Het is toch zalig en een opportuniteit dat we allen deel kunnen uitmaken en mee vorm geven aan al die veranderingen!  Zo werken we verder aan doelgerichte kwalitatieve palliatieve zorg voor elke patiënt. 2024 wordt vast een boeiend en uitdagend jaar!

 

We wensen ieder van jullie zowel persoonlijk als professioneel, een jaar met veel verbinding met de mensen waarmee je dagelijks leeft en samenwerkt, met mooie en uitdagende momenten , een jaar met voldoening voor je dagelijkse inzet voor palliatieve zorg.

 

Met warme en vriendelijke groeten,

Meer recente berichten