“Eigenlijk zou ik nu nog best een tijdje willen verder leven met jongdementie. Maar ik wil niet dat het straks te laat is. Als ik wacht heb ik kans dat ik te laat ben om me te beroepen op euthanasie. En ik wil niet eindigen zoals ik dat zag bij anderen.”

Euthanasie bij jongdementie

Gaan we in België de wet omtrent euthanasie eindelijk aanpassen? Een vraag waarmee Palliatieve Zorg Vlaanderen al even op haar honger zit.

En wij niet alleen.

Prof. dr. Jo Lisaerde vertegenwoordigde Palliatieve Zorg Vlaanderen in Terzake, prof. Wim Distelmans nam deel als voorzitter van Leif.

Ingrid Verhelst (64) die we kennen van het programma Restaurant Misverstand, vroeg euthanasie aan en gaat deze laten uitvoeren op 21 maart 2024. Over enkele weken na dit schrijven, zal ze niet meer zijn.

 

“Eigenlijk zou ik nu nog best een tijdje willen verder leven met jongdementie. Maar ik wil niet dat het straks te laat is. Als ik wacht, bestaat de kans dat ik me niet meer kan beroepen op euthanasie. En ik wil niet eindigen zoals ik dat zag bij anderen.” 

Ze refereert daarmee naar personen met vergevorderde dementie die onder hetzelfde dak wonen. Sommigen zijn niet meer wilsbekwaam en kunnen zich bijgevolg niet meer beroepen op euthanasie. Dat is wat de huidige wet voorschrijft. Je moet wilsbekwaam zijn op het moment dat je euthanasie aanvraagt én wanneer je ze wil laten uitvoeren. Daar zit de knoop voor mensen met dementie. En daar wil Palliatieve Zorg Vlaanderen ook een ruimer kader. Maar dat moet zeer genuanceerd zijn.

 

Ingrid nam de moedige beslissing om haar verhaal te delen. “Voor mijn mama is het te laat. Zij gaat geen baat hebben wanneer een aanpassing van de wet komt. Maar ze hoopt dat die er wel ooit komt en dat anderen er baat bij zullen hebben”, vertelt dochter Maaike. “Anders hadden we haar misschien nog zes mooie maanden of wie weet zelfs een jaar langer bij ons gehad.”

 

Palliatieve Zorg Vlaanderen wil mee gaan voor die aanpassing van de wet. “Al is het afbakenen van zo’n nieuw kader niet eenvoudig”, benadrukt Lisaerde. Tijdens de korte aflevering is ook niet voldoende ruimte om hierin te verdiepen.

De insteken in dit fragment zijn zeer beperkt. Dit vertegenwoordigde ook niet de hele visie van de twee aanwezige partijen.

Wat wel de duidelijke boodschap is, is dat er ruimte moet komen voor het verbreden van de huidige wet, in het kader van euthanasie bij dementie. Het thema verdient aandacht en leeft bij de bevolking.

Herbekijk hier tot 4 april 2024 TERZAKE 

Tekst: Margo Koekoekx

Meer nieuws