Op 20 juni verscheen 'Het Verband', een tijdschrift van de VBZV waarin een artikel van Palliatieve Zorg Vlaanderen werd opgenomen.

De rol van de thuisverpleegkundige in vroegtijdige zorgplanning

Deze week verscheen het artikel De rol van de thuisverpleegkundige in vroegtijdige zorgplanning bij Het Verband, tijdschrift van de Vlaamse Beroepsvereniging Zelfstandige Verpleegkundigen.

 

Als thuisverpleegkundige sta je dicht bij de patiënt. Daardoor merk je snel dat hij vragen of verwachtingen heeft, of zie je kleine dingen die kunnen helpen om een gesprek aan te gaan. Net daarom speelt de thuis-verpleegkundige zo’n belangrijke rol in vroegtijdige zorgplanning (VZP), want daar gaat het bovenal om communicatie. Welke zorg wordt er verlangd? Welke behandelingen nog wel of juist niet meer? Thuis of toch in het ziekenhuis? Zulke vragen worden naar het levens-einde steeds belangrijker, maar hoe ga je daar als thuis-verpleegkundige mee om? Waar begint en eindigt jouw rol? Palliatieve Zorg Vlaanderen vroeg het aan Kris Elsen, verpleegkundige MBE (Panal) &Anneloes Bork, onderzoeksmedewerker project VZP (Palliatieve Zorg Vlaanderen).

Meer nieuws

Driedaagse vorming – spiritualiteit en onmacht

Driedaagse vorming – Spiritualiteit en onmacht Over de vorming Patiënten, families en collega’s doen non-stop een appèl op ons. Elke dag opnieuw geven we het beste van onszelf, maar hoe graag we ook werken in palliatieve zorg, soms verliezen we in die zorg een stukje

Lees meer »

Opleiding: Intervisie voor artsen

Misschien vraagt u zich wel eens af: palliatieve zorg is soms heel lastig als arts, en ik wil eens spreken met collega’s om te zien hoe zij met die knelpunten omgaan? Of stelt u zich de vraag: ben ik nu de enige die het antwoord voor deze moeilijkheid niet kan vinden in mijn vakboeken? Er zijn vele mogelijkheden om u als arts verder te ontwikkelen in het domein van de palliatieve zorg.

Lees meer »