Hoe betrek ik kinderen bij palliatieve zorg?

Omgaan met reacties van anderen

Zorg dat jij en je kinderen weerbaar zijn voor mogelijke reacties.

Iedereen heeft een eigen manier om met moeilijke situaties om te gaan. Waarschijnlijk hebben jullie met hulpverleners bekeken welke aanpak kan helpen voor jullie gezin in het bijzonder. Toch zal je merken dat mensen hier een mening over hebben. Sommigen zullen jullie dit ook daadwerkelijk vertellen. Belangrijk is dat je je niet laat overstelpen door al deze (vaak goed bedoelde) opmerkingen en adviezen. Laat het bezinken en voel goed aan wat voor jullie gezin helpend is.

 

Verwoord naar familie en vrienden wat jullie aanpak is, zodat dit voor iedereen duidelijk is. De school hierover inlichten kan zeker een meerwaarde zijn.  Zij kunnen mee het kind ondersteunen. De school is meestal juist dan een veilige omgeving, naast de sterk veranderde situatie thuis. Vergeet hierbij niet dat je dit best met je kind/jongere bespreekt zodat zij zelf inbreng kunnen doen in het hoe en op welk moment de school ingelicht zal worden (en wat ze verwachten van de leerkrachten).

 

Sommige familieleden gaan kinderen in moeilijke situaties materieel verwennen. Druk je appreciatie hiervoor uit maar durf hen tegelijkertijd vragen om dit niet te doen maar op een andere manier zorg op te nemen voor de kinderen Dit kan bijvoorbeeld door hen eens mee te nemen om te gaan zwemmen of ze op een andere wijze wat extra aandacht te geven…

 

Er zullen zijn mensen die de kinderen zelf aanspreken in verband met de toestand van de zieke. Leer kinderen te antwoorden dat ze dit beter aan de ouders vragen.

 

Anderzijds vragen mensen zelden hoe het met het kind zelf gaat. Dit kan nochtans deugddoend zijn en het kind het gevoel geven dat het gezien wordt. Maak kinderen weerbaar voor harde reacties van andere kinderen (‘Jouw papa gaat toch dood’). Oefen met hen thuis mogelijke reacties die ze kunnen