WEBINAR

Niet te jong voor verlies

Veel kinderen worden vroeg of laat geconfronteerd met het verlies van een naaste. Hier gaat niet zelden een palliatief proces aan vooraf. De reflex van veel ouders is om hun kinderen te beschermen. Hierdoor worden ze soms afgeschermd van het afscheidsproces. Toch voelen kinderen aan dat er iets aan het gebeuren is.

Hoe kan je kinderen betrekken bij het afscheid? Hoe maak je het onderwerp rond palliatieve zorg, afscheid, rouw en verlies bespreekbaar met kinderen jonger dan 12 jaar?

Hoe betrek je kinderen bij het palliatief proces van een naaste en begeleid je ze in het afscheid?

Caroline Mannaert, ervaringsdeskundige en coördinator bij Vilomah, zal als keynote spreker vanuit haar ervaring vertellen hoe zij dit concreet deed. Daarna gaan we in gesprek met Susi Auth en Christa Damen. Susi is netwerkpsychologe bij het Netwerk Palliatieve Zorg Coda en geeft opleidingen over dit thema. Christa is stafmedewerker identiteit bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen en heeft ervaring met het begeleiden van scholen waarbij kinderen geconfronteerd worden met het verlies van een naaste.

Nieuwe brochure vanaf oktober

Wij herwerken momenteel de brochure ‘Niet te jong voor verlies‘. In oktober zal de nieuwe brochure op deze pagina verschijnen. Hieronder vind je alvast de huidige brochure.

Ik merkte aan hun gedrag dat mama en papa van streek waren, maar ik durfde geen vragen stellen uit angst ze nog meer verdriet te bezorgen. Ik kon er met niemand over praten en voelde me erg eenzaam.”

Meer projecten

Het laatste stukje nu

De eerste webinar vertelt je alles over wat palliatieve zorg is en wat het voor jou kan betekenen. Na deze webinar lanceren we een brochure met daarin alle informatie voor de zorgvrager.

Angst en onzekerheid wanneer je niet meer beter wordt

Je bent uitbehandeld. Je bent palliatief. Een boodschap die je nooit wil krijgen. Maar wanneer je ze ontvangt, toch moet aanvaarden. Het kan je onrustig of zelfs angstig maken. Het is belangrijk om angst tijdig te herkennen en vooral te erkennen.

Doodgewoon blijven praten met een persoon wanneer die niet meer beter wordt

Je partner, ouder, vriend is ziek. Hij zal niet meer genezen. Je wil dicht bij elkaar blijven maar de afstand wordt groter, want je weet niet wat gezegd. Hoe pak je dit aan?

Vroegtijdige zorgplanning

Welke zorgen wil je later? Of welke net niet? Het is belangrijk om daar op voorhand over na te denken en eventueel al zaken vast te leggen. We nemen je mee.

Afscheid nemen, brengt je dichterbij

Het afscheid- en rouwproces en het omgaan met verlies begint niet enkel vanaf het overlijden. Van zodra de diagnose bekend is, word je geconfronteerd met het afscheid, het levend verlies en zal je hier al om rouwen. Maar hoe doe je dat, afscheid nemen? Is er iets als een ‘goed afscheid’? En wat houdt levend verlies nu juist in?

© Een campagne van Cera en Palliatieve Zorg Vlaanderen | Privacy | Design Dotplus