WEBINAR

Niet te jong voor verlies

Veel kinderen worden vroeg of laat geconfronteerd met het verlies van een naaste. Hier gaat niet zelden een palliatief proces aan vooraf. De reflex van veel ouders is om hun kinderen te beschermen. Hierdoor worden ze soms afgeschermd van het afscheidsproces. Toch voelen kinderen aan dat er iets aan het gebeuren is.

Hoe kan je kinderen betrekken bij het afscheid? Hoe maak je het onderwerp rond palliatieve zorg, afscheid, rouw en verlies bespreekbaar met kinderen jonger dan 12 jaar?

Webinar gemist?

Hoe betrek je kinderen bij het palliatief proces van een naaste en begeleid je ze in het afscheid?

Caroline Mannaert, ervaringsdeskundige en coördinator bij Vilomah, zal als keynote spreker vanuit haar ervaring vertellen hoe zij dit concreet deed. Daarna gaan we in gesprek met Susi Auth en Christa Damen. Susi is netwerkpsychologe bij het Netwerk Palliatieve Zorg Coda en geeft opleidingen over dit thema. Christa is stafmedewerker identiteit bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen en heeft ervaring met het begeleiden van scholen waarbij kinderen geconfronteerd worden met het verlies van een naaste.

Brochure 'Niet te jong voor verlies'

We hebben de brochure ‘Niet te jong voor verlies‘ in 2024 herwerkt met de nieuwste inzichten. Dit boekje geeft meer informatie over kinderen en palliatieve zorg en biedt praktische tips aan ouders, familie en hulpverleners.

Tools voor kinderen

Ben je na het webinar nog op zoek naar tools om het gesprek over palliatieve zorg op gang te trekken met kinderen en om hen te betrekken bij het afscheidsproces? Hieronder bundelen wij een aantal tools die je kan gebruiken.

Op onze website ‘Palliatieve zorg en kinderen‘ vind je meer informatie en hulpmiddelen zoals boeken en films.

Rouw- of troostkoffers voor kinderen zijn in veel ziekenhuizen, woonzorgcentra en netwerken palliatieve zorg beschikbaar. Vraag in het ziekenhuis of het palliatieve support team van het ziekenhuis er eentje heeft. Je kan ook een berichtje sturen naar het netwerk palliatieve zorg van jouw regio.

UZ Leuven verzamelde een heleboel hulpmiddelen en info om kinderen en jongeren te begeleiden bij de confrontatie met palliatieve zorg, overlijden en afscheid.

Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen biedt uitgebreide informatie over hoe je als leerkracht of school kan omgaan met rouw en verlies.

Met de kleding van de overleden persoon kan je zelf troostkussens maken. Hoe je dat doet? Dat zie je in het filmpje.

Een initiatief van Stitch Perfect by Dora.

Met deze online tool plant je samen met je kinderen een herinneringsboom en bewaar je bijzondere herinneringen aan de overledene in een app. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

De rouwmeter voor kinderen is een zelftest, waarvan de uitkomsten je inzicht geven in hoeverre jouw kind wel of geen professionele hulp kan gebruiken bij het rouwproces. De rouwmeter is ontwikkeld voor kinderen tussen de 8 en 18 jaar.

Tools voor jongeren

Jongeren betrekken bij palliatieve zorg en het afscheidsproces verloopt doorgaans anders. Dat komt omdat het begrip van de dood uitgebreider is dan bij kinderen. Daarnaast is het tijdsbesef van jongeren ook anders. De leefwereld van jongeren verschilt erg met die van kinderen en van volwassenen. Daarom trachten we hierbij een aantal zaken voor jongeren te bundelen.

Nona Van Braeckel is 16 wanneer ze haar papa verliest. Na de rouwstoet gaat iedereen verder, maar voor Nona staat het leven even stil. In een openhartige podcast praat ze met lotgenoten. Hoe geef je rouw en verdriet een plaats in je leven? ‘Na de rouwstoet’ gaat over hoe verlies heel aanwezig blijft en deel van je wordt, maar ook over hoe je uiteindelijk toch weer leert genieten van het leven.

Een podcast van VRT Max en Studio Brussel.

De Instagrampagina van Eva Hermans-Kroot die de diagnose longkanker kreeg op 22-jarige leeftijd. Ze schreef een boek over hoe ze leeft met ongeneeslijke kanker.

Jelle Casier is een jonge man die een jarenlange strijd voerde met kanker. In augustus 2024 overleed hij. Momenteel wordt een documentaire geproduceerd over hoe hij in zijn laatste levensfase nog zo veel mogelijk dromen trachtte waar te maken en voluit genoot van het leven.

Maar liefst 1 op de 5 jongeren is jonge mantelzorger. Op de website van ZoJong! vind je informatie en tips voor jonge mantelzorgers.

Missing You is een organisatie die praatgroepen, ontmoetingsdagen en rouwkampen voor jongeren organiseert. Op hun website vind je ook veel informatie over rouwen voor jongeren.

Ken je nog tools die hier niet bijstaan?

Laat het ons weten via info@palliatievezorgvlaanderen.be, dan vullen wij onze lijst aan.

Meer projecten

Het laatste stukje nu

De eerste webinar vertelt je alles over wat palliatieve zorg is en wat het voor jou kan betekenen. Na deze webinar lanceren we een brochure met daarin alle informatie voor de zorgvrager.

Angst en onzekerheid wanneer je niet meer beter wordt

Je bent uitbehandeld. Je bent palliatief. Een boodschap die je nooit wil krijgen. Maar wanneer je ze ontvangt, toch moet aanvaarden. Het kan je onrustig of zelfs angstig maken. Het is belangrijk om angst tijdig te herkennen en vooral te erkennen.

Doodgewoon blijven praten met een persoon wanneer die niet meer beter wordt

Je partner, ouder, vriend is ziek. Hij zal niet meer genezen. Je wil dicht bij elkaar blijven maar de afstand wordt groter, want je weet niet wat gezegd. Hoe pak je dit aan?

Vroegtijdige zorgplanning

Welke zorgen wil je later? Of welke net niet? Het is belangrijk om daar op voorhand over na te denken en eventueel al zaken vast te leggen. We nemen je mee.

Afscheid nemen, brengt je dichterbij

Het afscheid- en rouwproces en het omgaan met verlies begint niet enkel vanaf het overlijden. Van zodra de diagnose bekend is, word je geconfronteerd met het afscheid, het levend verlies en zal je hier al om rouwen. Maar hoe doe je dat, afscheid nemen? Is er iets als een ‘goed afscheid’? En wat houdt levend verlies nu juist in?

© Een campagne van Cera en Palliatieve Zorg Vlaanderen | Privacy | Design Dotplus