De tweede webinar vertelt je alles over angsten en onzekerheden die de kop opsteken nadat je hoorde dat je ziet meer zal genezen.
Met dr. Lore Lapeire en klinisch psychologe Inge Knaepen. Zij worden vergezeld door ervaringsdeskundige Monique Haers en host Stéphanie Smets.
Geen zorgen! We plaatsen de webinar telkens ongeveer een week na uitzending online zodat je hem kan herbekijken. Je kan de webinar nu bekijken.
Omgaan met Angst en Onzekerheid als je niet meer beter wordt
Je bent palliatief. Een boodschap die je nooit wil krijgen. Maar wanneer je ze ontvangt, toch moet aanvaarden. Het kan je onrustig of zelfs angstig maken. Het is belangrijk om angst tijdig te herkennen en vooral te erkennen. Angst toont zich in verschillende gedaantes en heeft veel verschillende oorzaken. Zo kan je ook fysieke klachten krijgen van angst zoals maagklachten, kortademigheid, pijn etc. Wij geven hierbij een aantal van de meest voorkomende angsten weer onderverdeeld in de vier pijlers van palliatieve zorg:
Praat erover. Het is erg belangrijk om angst te benoemen en te erkennen om de angst te laten afnemen. Lukt het niet met de omgeving? Dan kan je altijd de professionele route bewandelen en een psycholoog, spiritueel zorgverlener, verpleegkundige, vrijwilliger of arts raadplegen. Bekijk hieronder de praktische tools.
Over ongeneeslijk ziek zijn, herinneringen nalaten en blijvende verbondenheid. Auteur Goedele Van Edom begeleidt al meer dan vijftien jaar mensen tijdens de laatste maanden van hun leven. In dit boek toont ze wat er gebeurt als je te horen krijgt dat je ongeneeslijk en levensbedreigend ziek bent, hoe je in die tijd samen met je naasten kostbare herinneringen kunt verzamelen, en waarom dit zo belangrijk is in het rouwproces. Want niemand wil vergeten worden. Niemand wil voor niets geleefd hebben. Niemand wil zijn geliefden in leegte achterlaten. Het helpt om herinneringen na te laten. Dat kan op verschillende manieren.
Gesprekken aan de hand van de Kaartjes van Betekenis dragen bij aan bewustwording rondom het levenseinde. Daarmee is de gesprekshulp geschikt voor zowel thuis aan tafel, om samen met familie of andere naasten te spelen, als voor professionals, werkzaam in: coaching, onderwijs, uitvaartbranche, therapeutische setting, (palliatieve of hospice-)zorg,…
De vijftig vragen zijn verdeeld over vijf categorieën, zodat er desgewenst ook gewerkt kan worden met een gerichte selectie van de vragen.
Je kan ook naar je arts gaan: soms kan symptoomcontrole tot rust leiden. Bovendien kan het soms noodzakelijk zijn om medicatie tegen de angst te nemen.
Indien je maagpijn krijgt van de angst, kan iets eten helpen de maagpijn te reduceren
Het gesprek tussen patiënt en zorgverlener.
Wat moet ik vragen aan mijn dokter, verpleegkundige, psycholoog,…?
Deze kaarten helpen je verder om je gesprek met de arts goed voor te bereiden. Zo vind je hier meer rust in.
Bijna in productie
Praten over angst reduceert angst, maar hoe doe je dat als naaste?
Als naaste wil je gepast reageren en kan je de behoefte voelen om in gesprek te gaan. Dit kan gepaard gaan met onwennigheid om zaken die ons als mens (als naasten) erg raken zoals het verlies van gezond leven, identiteit, het ziek zijn en mogelijk ook de angst om dood aan te kaarten. Het is bijvoorbeeld moeilijk om te weten wat je wel en juist niet kan/moet doen of zeggen.
Volgende tips kunnen hierbij helpend zijn: