Getuigenis: Christine De Bosschere over interdisciplinair werken
Docent Christine De Bosschere over het belang van interdisciplinair werken en opleiding hieromtrent
Op zaterdag 8 oktober vindt de Dag van de Palliatieve Zorg plaats. De sector slaat opnieuw de handen in elkaar om palliatieve zorg in de verf te zetten. “Doodgewoon. Praten over leven en dood” blijft ook dit jaar de kapstok met als thema geïntegreerde zorg.
Dit jaar leggen we extra de focus op geïntegreerde zorg en op de nauwe samenwerking die nodig is voor een kwalitatief eindelevenszorg. Dag van de Palliatieve Zorg vormt dan ook het startschot voor een langer engagement om samen verder te bouwen aan geïntegreerde zorg… We rekenen ook op jullie ideeën, input en initiatieven om deze campagne mee vorm te geven.
Ann Truyens, raadgever woonzorg van het kabinet van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits, geeft het startschot van dit traject. Zij zal de dag inleiden en daarna het woord overlaten aan de sector in de vorm van getuigenissen, inspirerende voorbeelden, webinars en artikels.
In maart zal minister Crevits de campagne afsluiten tijdens een rondetafelgesprek waarop ook mensen uit het werkveld uitgenodigd worden om met de minister in gesprek te gaan en hun ideeën rond geïntegreerde zorg te pitchen.
Docent Christine De Bosschere over het belang van interdisciplinair werken en opleiding hieromtrent
Frans Van Der Veken is verpleegkundig pijnspecialist en coördinator van het Palliatief Support Team en werkt bij A.S.Z. ziekenhuis. Hij deelt een van zijn vele ervaringen met het invullen van de laatste wensen van een patiënt. Frans vertelt over de laatste wens van een palliatieve mama en haar gezin met drie jonge kinderen.
Leven en dood was een rode draad door tal van reizen van dr. op rust Johan Mattelaer. ‘Een rode draad die in elke cultuur toch verschillend was. Wij zijn een stuk cultuur en rituelen verloren. De dood is een stuk industrie geworden bij ons.