boek palliatieve zorg mattelaer dokter rituelen dood

Webinar 3: “Leven en dood was een rode draad door mijn reizen”, vertelt dr. op rust Johan Mattelaer

Leven en dood was een rode draad door tal van reizen van dr. op rust Johan Mattelaer. ‘Een rode draad die in elke cultuur toch verschillend was. Wij zijn een stuk cultuur en rituelen verloren. De dood is een stuk industrie geworden bij ons.

Leven en dood was een rode draad door tal van reizen van dr. op rust Johan Mattelaer. “Een rode draad die in elke cultuur toch verschillend was. Wij zijn een stuk cultuur en rituelen verloren. De dood is een stuk industrie geworden bij ons. Elders is een dodenfeest, herdenkingsrituelen en het slachten en delen van de buffels van de overledenen dan weer de normaalste zaak van de wereld”, vertelt hij. 

 

 

“Zonder leven is er geen dood, maar bij ons is het triest en ondenkbaar dat er een kleurrijk feest plaatsvindt bij een overlijden. Palliatieve zorg heeft een zeer belangrijke rol in het waardig leven tot de dood en het mee bepalen van het afscheid”, klinkt het. “Daarom draag ik mijn boek ‘Leven en Dood’ op aan Palliatieve Zorg Vlaanderen. Het is een boek voor iedereen. Voor dokters, zorgkundigen, verpleegkundigen en mantelzorgers en patiënten zelf. Want uiteindelijk krijgen we allemaal met de dood te maken. Met naasten die overlijden, of wijzelf. Het verschil zit hem in het omgaan met de dood en dat is persoonlijk maar ook cultureel bepaald.”

 

Video afspelen
Algemeen
Palliatieve Zorg Vlaanderen vzw
Luchthavenlaan 10, 1800 Vilvoorde
RPR Brussel Nederlandstalig 0442 99 0288
Privacyverklaring
Contact
www.palliatievezorgvlaanderen.be
info@palliatievezorgvlaanderen.be
T. 02 255 30 40
© Copyright Palliatieve Zorg Vlaanderen · Webdesign Dotplus