Jo de clercq kinesist comfortzorg

Webinar 6 met Jo De Clercq over comfortzorg en geïntegreerde zorg aan bed

Kinesist Jo De Clercq vertelt in dit interview wat ‘geïntegreerde zorg’ voor hem betekent. Samenwerken om de patiënt een zo hoog mogelijk comfort te bieden.

Interview met Jo De Clercq

Kinesist Jo De Clercq vertelt in dit interview wat ‘geïntegreerde zorg’ voor hem betekent. “Als team samenwerken om de patiënt een zo hoog mogelijk comfort te bieden.” Naast zijn job als kinesist is hij zelf verantwoordelijke voor de implementatie van comfortzorg bij Woonzorgnet Dijleland. Daarnaast richtte hij Attractive 2 ware op. Centraal hier staat een methode om de eigen kledij van de patiënt aan te passen met magneetsluitingen en extra stukken stof. 

“Heel het team moet samenwerken om het de patiënt zo comfortabel mogelijk te maken. Om te eten, om zich goed te voelen, om de tijd door te brengen, maar ook voor de wasmomenten, het comfortabel naar het toilet te kunnen gaan en de patiënt in zijn of haar waarde laten”, zegt De Clercq.

 

Je goed voelen in eigen kledij

“Je ziet bijvoorbeeld vaak dat familie of zorgverleners naar oversized trainingspakken grijpen omdat die makkelijker aan en uit te doen zijn wanneer de patiënt minder mobiel is.  Maar waardoor de patiënt zich minder mooi of fris voelt”, aldus De Clercq. Hij ging zelfs aan de slag om de huidige kledij van patiënten zodanig te laten verstellen door een maatwerkbedrijf zodat ze zich kunnen laten wassen volgens het turn-only-once principe en ze met privacy op het toilet kunnen laten helpen. Met magneten en extra lappen stof hoeft de patiënt zich niet meer op ongemakkelijke wijze in mouwen te wringen.

“Maar ook in opleidingen, onder andere in die tot kinesist, is nog veel ruimte om toe te spitsen op palliatieve zorgen verlenen en geïntegreerde zorg.”

Bekijk en/of beluister het interview hieronder.

 

Video afspelen over Jo de clercq kinesist comfortzorg
Algemeen
Palliatieve Zorg Vlaanderen vzw
Luchthavenlaan 10, 1800 Vilvoorde
RPR Brussel Nederlandstalig 0442 99 0288
Privacyverklaring
Contact
www.palliatievezorgvlaanderen.be
info@palliatievezorgvlaanderen.be
T. 02 255 30 40
© Copyright Palliatieve Zorg Vlaanderen · Webdesign Dotplus