Programma

Bekijk de volledige dagplanning hieronder of download het beknopte overzicht van het programma.

10.00 - 10.15 uur

Opening congres

Welkomstwoord door dr. Gert Huysmans en Isabel Heylen, gevolgd door een inleiding van voorzitter dr. Jo Lisaerde.

Yvonne Denier

10.15 - 11.00 uur

Kom binnen en zet u

De filosoof Aristoteles stelde het meer dan 2.000 jaar geleden al: voor de mens komt het er ultiem op neer om een goed leven te leiden. Dat is het hoogste goed en de bron voor een geslaagd en gelukkig leven. Maar wat betekent het eigenlijk om ‘een goed leven‘ te leiden? Een ‘goed mens‘ te zijn? Het ‘goede te doen’? En wat betekent dat heel concreet voor de zorg, voor de hulpverlening, voor teams en organisaties, en voor de zorgsystemen in hun geheel?

In haar lezing staat prof. dr. Yvonne Denier met behulp van verschillende objecten uit ons gewone dagelijkse leven vanuit een filosofisch-ethische benadering stil bij de vraag wat menswaardige zorg precies inhoudt, welke positieve krachtvelden ons hierbij kunnen helpen en hoe al deze aspecten effectief kunnen worden geïntegreerd om ethisch handelen in de concrete zorgpraktijk te verrijken, iets wat tenslotte een kwestie van menselijke verbinding is.

Yvonne Denier is filosoof en ethicus. Ze is professor aan het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht (KU Leuven) waar ze ‘Ethiek van de gezondheidszorg’ doceert in het kader van de Master Management en Beleid in de Gezondheidszorg en ‘Public Health Ethics & Ethics in Public Policy’ in de Master in Bioethics. Ook begeleidt ze gezondheidsethische thema’s binnen de Best Bet-modules van de Master in Geneeskunde. Ze is programmadirecteur van de Master of Bioethics en co-directeur van Ethics@KU Leuven. Tevens is als ze onderzoeker aan UCLL, Expertisecentrum Resilient People, momenteel verbonden aan een onderzoek van de Koning Boudewijnstichting rond oudersupport in de context van ongeneeslijke aandoening ten gevolge van kanker.

11.00 - 11.15 uur

Yentl Vanderiviere

Uus Knops

Benedikte Van Eeghem

11.15 - 12.00 uur

Rouwen in vertrouwen

Verlies- en rouwervaringen zijn deel van elk mensenleven en zitten intens verweven in palliatieve zorg. Dr. Uus Knops gaat over het thema in gesprek met Benedikte Van Eeghem. Ze praten over verlies en verdriet, rouw en troost, loslaten en vasthouden. De wereld van volwassenen en kinderen komt aan bod. Het wordt een diepmenselijke babbel gevuld met broze, krachtige, helende en troostende woorden.

Uus Knops is psychiater en rouwdeskundige. Daarnaast is ze schrijver, spreker en onderzoeker met een deskundigheid in afscheid, rouw en troost. Ze debuteerde in 2018 met “Casper – een rouwboek“, waarin ze de zoektocht naar haar vermiste broer beschrijft, en ook de zoektocht die elk rouwproces is.

In 2021 verscheen het troostboek en intussen bestseller “Op afstand nabij” en ook “Een klein afscheid” over afscheid nemen van mensen die er wel nog zijn, samen geschreven met Joris Hessels. Ze is ook bezielster van de “Onumenten“, cirkelvormige gedenkplekken in de open lucht, ontworpen door Bas Smets, die uitnodigen om meer in openheid te rouwen, te herdenken en te troosten.

Na haar studies Germaanse filologie en journalistiek deed Benedikte Van Eeghem ervaring op in de wereld van de communicatie en de radio. Ze maakte geslaagde passages bij onder andere De Morgen, Q-music, Be One en Urgent.fm.

Schrijven zit Benedikte in het bloed, praten en connecteren ook. Ze is aan de slag als communicatiedeskundige. In haar vrije tijd schrijft ze ludieke columns, kritische opiniestukken en artikels over sociale en maatschappelijke thema’s. Daarnaast freelancet ze als interviewer en presentator op socioculturele evenementen.

12.00 - 13.00 uur

Lunchpauze

Annemie Celis

13.00 - 13.40 uur

Meanderen tussen behoud en vernieuwing

Palliatieve teams staan, zoals vele sectoren, onder druk. 

Men is bezig aan een generatiewissel waarbij generatie Z de fakkel overneemt van de pioniers. Mantelzorgers verwachten veel, er is veel druk door personeelswissels en ziekteuitval, verschillende disciplines willen zich gehoord voelen, teams zijn het niet altijd eens met levenseindebeslissingen, enzovoort. 

Dit alles zorgt soms voor onderhuidse spanningen, die veel emoties in beweging brengen. 

Deze lezing brengt je concrete kapstokken over wat nodig is om met een team soepel te meanderen tussen al deze spanningsvelden. Ze put uit reële cases die aantonen hoe een team tot harmonieuze samenwerking komt. 

Annemie Celis heeft een ruime ervaring als opleider, teamcoach en psychotherapeut voor zeer diverse organisaties. Ze is gepassioneerd door het raakvlak tussen mens en werk, met thema’s zoals veerkracht, samen-werken en (zelf)leiderschap. Sommige thema’s vragen diepgang en daarom schoolde ze zich bij tot gecertificeerd gestalttherapeut, coach en systemisch familie- en organisatieopsteller.

Ze is medeoprichter van Vidende, een groeiplek vanuit systemisch werk en opstellingen voor mens, team en organisatie.

Koen Pardon

13.40 - 14.20 uur

Houvast in woorden

Communicatie speelt een cruciale rol in het bieden van houvast aan mensen in palliatieve zorg. Deze presentatie belicht hoe zorgverleners met patiëntgerichte communicatie en het SPIKES-model persoonlijke verhalen en behoeften kunnen integreren in gesprekken, ook bij het brengen van slecht nieuws. Praktische inzichten en onderzoek tonen hoe dergelijke communicatie niet alleen de zorgkwaliteit verbetert, maar ook bijdraagt aan de kwaliteit van leven van patiënten en hun families.

Koen Pardon is sinds oktober 2018 voltijds hoogleraar Gezondheidscommunicatie en Palliatieve Zorg aan de Faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel. In 2013 startte hij het onderzoeksprogramma “Palliatieve Zorg voor Mensen met Kanker” binnen de End-of-Life Care Alliance Research Group.

Koen Pardon heeft het communicatieonderwijs aan de Faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel aanzienlijk verbeterd. Als pleitbezorger voor evidence-based onderwijs heeft hij een geavanceerd communicatiecurriculum ontwikkeld. Koen Pardon’s toewijding aan het verbeteren van communicatieve vaardigheden in het medisch en farmacieonderwijs blijkt ook uit zijn boek “Ik luister, voorschriften voor een gezonde arts-patiënt communicatie.

14.20 - 14.35 uur

Yentl Vanderiviere

14.35 - 15.00 uur

Koffiepauze

Katlijn Willems

15.00 - 15.40 uur

De vele gezichten van liefde in tijden van sterven

Het is inmiddels vanzelfsprekend dat families in de palliatieve zorg aandacht krijgen en gelukkig maar. Maar wat houdt het nu werkelijk in om families te ondersteunen en met hen om te gaan in deze ingrijpende periode?

Families vertellen verhalen die doordrongen zijn van balans, loyaliteit, strijd, verdriet en onvervulde verlangens. Soms gaat het om verhalen van liefde en diepe verbondenheid, maar ook van pijn, boosheid, teleurstelling of een gevoel van onmacht. Hoe geven we hen ruimte om hun verhaal te delen? Hoe beluisteren we de meerstemmigheid? Mogen verschillende meningen en gevoelens naast elkaar blijven bestaan? En wat doen we als de kloof onoverbrugbaar lijkt?

Het palliatieve proces biedt families belangrijke kansen om te verbinden en passend afscheid te nemen. Deze kansen zijn kostbaar voor zij die na-bestaan en mogen niet onbenut blijven. Een uiteenzetting over een boeiende en uitdagende zoektocht.

Katlijn Willems is contextueel systeemtherapeut en opleider. Reeds meer dan 30 jaar begeleidt ze patiënten en hun families in rouw en verlies. Eerst in het ziekenhuis en de thuiszorg, later in haar therapeutische groepspraktijk.  Daarnaast ligt haar passie in het trainen van professionals in oncologische en palliatieve zorg.

Wanneer haar man die palliatief arts is, zelf ongeneeslijk ziek wordt, staan ze plots aan de andere kant van de zorg. Met veel liefde proberen ze het resterende leven en het naderende afscheid vorm te geven. Na twee intense jaren sterft hij. Deze ervaring kleurt en verdiept het verhaal dat ze brengt.

Johan Terryn

15.40 - 16.30 uur

Hoe we spijt eerst moeten omarmen voor we kunnen loslaten

Johan Terryn vertelt over de inzichten die hij haalde uit zijn vele podcastgesprekken met mensen met grote spijt. Wat is het nut van spijt? Wat houdt onze spijt vast? Hoe kan je het beter verteren? In zijn boek en lezing verzamelt hij die inzichten en gebruikt hij zijn eigen verhaal en dat van zijn gesprekspartners om te zoeken naar een efficiënte manier om met spijt om te gaan.

Johan Terryn begon na zijn studies Germaanse Filologie en Communicatiewetenschap aan een rijkgevulde carrière op radio en tv.  

Uit pure goesting zocht hij vanaf 2013 zijn weg terug naar het theater waar hij vooral solovoorstellingen maakt : “Nooit van Niks Iets”, “De Ingehuurde Man”, “Het Uur Blauw” en “Tot Onze Grote Spijt”. Hij is huisartiest in De Studio in Antwerpen maar tekende ook voor een rol in Mamma Mia en Calendar Girls. Voor William Boeva schreef en regisseerde hij de succesvolle show “13”.

Hij maakt podcasts, theatervoorstellingen en boeken met een ‘psychologische nieuwsgierigheid’: Het Uur Blauw, Pleisterplaats, Seks Verandert Alles en Tot Onze Grote Spijt.

16.30 uur

Afsluiting congres

Annuleringsvoorwaarden

Annulering door de deelnemer

U bent ingeschreven voor een activiteit van Palliatieve Zorg Vlaanderen vanaf het moment dat de gestandaardiseerde bevestigingsmail van uw inschrijving door onze dienst is verzonden. Vanaf dan gelden de volgende annuleringvoorwaarden:

1. Annulering gebeurt steeds schriftelijk via mail, telefonische melding is niet voldoende.

2. Annulering kan kosteloos in geval van ernstige ziekte of ongeval van de deelnemer. U meldt ons dit onmiddellijk schriftelijk vóór de start van de cursus via mail en stuurt de nodige attesten door per mail. Het volledige inschrijvingsbedrag wordt, zo dit reeds was vereffend, terug gestort. Let wel: ziekte of ongeval waardoor u slechts een deel van de sessies afwezig bent, geeft geen aanleiding tot kosteloze annulering. Het gemiste deel van de sessie kan in geval van wederkerende opleidingen ingehaald worden.

3. Annulering om welke andere reden ook heeft de volgende regeling tot gevolg:

   a. Annuleren kan kosteloos tot 2 weken voor de start.

   b. Bij annulering vanaf 2 weken voor de start blijft 20 % van het inschrijvingsbedrag verschuldigd + een administratiekost van € 25 voor opleidingen/evenementen van 1 dag en € 62 voor opleidingen/evenementen van meerdere dagen.

   c. Bij annulering binnen de 7 dagen voor de start van de cursus blijft het volledige inschrijvingsbedrag verschuldigd. 

   d. Indien u verhinderd bent de cursus te volgen kan u zich, in plaats van te annuleren, wel laten vervangen door een collega of kennis. U meldt dit via mail vóór de start van het evenement.

   e. Wanneer een overnachting wordt geboekt en betaald door Palliatieve Zorg Vlaanderen en deze overnachting moet geannuleerd worden o.b.v. bovenstaande redenen, wordt de kostprijs van de overnachting teruggestort aan de deelnemer. Dit onder voorbehoud dat het hotel de overnachting kosteloos annuleert. Indien kosteloos annuleren niet meer mogelijk is, wordt dit bedrag in rekening gehouden.

   f. Indien de activiteit van een live versie overschakelt naar een digitale versie blijft het inschrijvingsbedrag behouden.

Algemeen

Palliatieve Zorg Vlaanderen vzw
Luchthavenlaan 10, 1800 Vilvoorde
RPR Brussel Nederlandstalig
0442 99 0288 – Privacyverklaring

Contact

www.palliatievezorgvlaanderen.be
info@palliatievezorgvlaanderen.be
T. 02 255 30 40