Bekijk hier het webinar over de scan palliatieve zorg voor woonzorgcentra

Webinar scan

WEBINAR SCAN WOONZORGCENTRA

 

Bekijk hier het webinar over de scan voor vroegtijdige zorgplanning, pallliatieve zorg en levenseindezorg in het woonzorgcentrum. Gepresenteerd door Kathleen Leemans en Gerda Okerman.

 

Scan ‘Vroegtijdige Zorgplanning, Palliatieve Zorg en Levenseindezorg’ in woonzorgcentra

 

Waarom een scan palliatieve zorg voor woonzorgcentra?

Voor bewoners in woonzorgcentra is het belangrijk dat er voldoende expertise aanwezig is rond palliatieve zorg, zodat een optimale palliatieve zorgcultuur kan worden aangeboden. De motor van deze palliatieve zorgcultuur is de palliatieve referent functie, omringd door een multidisciplinair team. In 2019 werd het nieuwe woonzorgdecreet voorgesteld waarin deze specificaties vermeld staan. Om het woonzorgdecreet en de specificaties rond palliatieve zorg concreter te maken voor de woonzorgcentra, ontwikkelde het Agentschap Zorg en Gezondheid de tekst ‘Referentiekader kwaliteit van zorg inzake vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseindezorg in een woonzorgcentrum.’ Palliatieve Zorg Vlaanderen heeft dit referentiekader nu  omgevormd naar een scan. De scan is bedoeld als een praktisch instrument ter zelfevaluatie voor woonzorgcentra.

Werken met de scan

De scan werd officieel gelanceerd op 9 oktober, de dag van de palliatieve zorg, in aanwezigheid van Minister Wouter Beke in woonzorgcentrum Triamant. De netwerken palliatieve zorg zullen de scan uitrollen richting de voorzieningen en de woonzorgcentra ondersteunen in het bereiken van de vooropgestelde prioriteiten.

 

Na implementatie van de scan zullen we een database ontwikkelen, met daarin een overzicht van instrumenten, informatie, best practices, vormingen,… om op basis van de doelstellingen uit de scan tot effectieve verbetering van de zorg over te gaan. Op basis van de resultaten van de scan kunnen woonzorgcentra in de database op zoek naar de tool, vorming of ondersteuning die ze nodig hebben om hun doelen en prioriteiten te realiseren.

 

Benieuwd naar een toelichting over de ontwikkeling van de scan en de hoe hij ingevuld kan worden in je woonzorgcentrum? Bekijk hier het webinar.

Meer nieuws

Vacature: communicatieverantwoordelijke

Ben jij het communicatietalent dat we zoeken? Bij Palliatieve Zorg Vlaanderen zoeken we een gedreven professional die een vlotte pen hanteert, goed kan inplannen, minstens een basiskennis heeft van WordPress en alle interne en externe communicaties kan verzorgen.

Lees meer »