webinar Maartje Wils spiritualiteit

Webinar met Maartje Wils: “Hebben we de term ‘spiritualiteit’ niet verkeerd gekozen?”

Maartje Wils, directeur zorg bij een woonzorgcentrum, vertelt over de nauwe link tussen spiritualiteit en existentialisme. "Hebben we de term spiritualiteit niet verkeerd gekozen?"

Interview met Maartje Wils over existentialisme: “Nog steeds keren de vragen terug die doen denken aan Ars Moriendi uit de middeleeuwen.”

 

Spiritualiteit versus existentialisme

We hebben het met Maartje Wils over spiritualiteit. Maar is spiritualiteit nog wel de juiste term? “Spiritualiteit gaat heel breed. Toch denken velen nog richting: ‘Kan ik nog met een pastor spreken’ of ‘Spiritualiteit, dat is te zweverig voor mij.’”, vertelt Maartje Wils. In de praktijk ziet ze echter dat heel wat palliatieve personen wel blijven hangen bij de existentiële vragen. Een heel groot onderdeel dat valt onder de pijler ‘spiritualiteit’. “Hebben we de term spiritualiteit niet verkeerd gekozen?”

Hoe ga je dat gesprek aan?

“Voor sommige personen is het moeilijk over zulke -soms zware- onderwerpen te praten. Bij anderen is het net makkelijker om het daar niet met hun naasten maar met een verzorgende over te hebben. Spiritualiteit is een van de vier pijlers bij palliatieve zorg en deze betekent wel heel wat voor palliatieve personen. Ze hebben het nodig om mentaal ook af te kunnen sluiten”, weet Wils.

“Wat opvalt? Dat de meeste thema’s steeds terugkeren. ‘Kan ik het leven al loslaten of moet ik nog blijven voor naasten? Moet ik nog vergeven of vergeten, en voel ik me nog ergens schuldig over?’ Het zijn maar enkele voorbeelden en ze verwijzen naar het middeleeuwse Ars Moriendi.”

Benieuwd wat dat is en hoe je als zorgverlener met een kleine stap veel kan betekenen?

Bekijk dan zeker het interview met Maartje Wils.

Video afspelen over webinar Maartje Wils spiritualiteit
Algemeen
Palliatieve Zorg Vlaanderen vzw
Luchthavenlaan 10, 1800 Vilvoorde
RPR Brussel Nederlandstalig 0442 99 0288
Privacyverklaring
Contact
www.palliatievezorgvlaanderen.be
info@palliatievezorgvlaanderen.be
T. 02 255 30 40
© Copyright Palliatieve Zorg Vlaanderen · Webdesign Dotplus