Een terugblik op de PST-studiedag “Eerste Hulp Bij Ethische Onrust (EHBEO)”, georganiseerd door Palliatieve Zorg Vlaanderen in samenwerking met Werkgroep PST.

Het begint met het niet-pluisgevoel

Zo begon Yvonne Denier haar voordracht op de PST-studiedag “Eerste Hulp Bij Ethische Onrust (EHBEO)”. Deze studiedag organiseerde Palliatieve Zorg Vlaanderen in samenwerking met de Werkgroep PST (palliatieve support teams).

Het niet-pluisgevoel kennen we allemaal. Ergens voelt er iets niet goed maar het is lastig om te duiden, laat staan om snel een pasklare oplossing te bieden. Net dit gevoel was het startpunt van de studiedag: hoe kunnen we ermee omgaan? Hoe kunnen we het bespreekbaar maken?

lk vanuit hun eigen praktijkervaring boden Sabine De Veirman, Lut Van de Vijver en Patrice Van Der Taelen handvaten om dergelijk “moreel beraad” te implementeren op de werkvloer. Ze benoemden de kansen en hulpmiddelen, maar ook de valkuilen en uitdagingen. Dit lokte boeiende vragen en bedenkingen uit, die moderator Gert Huysmans voor ons in goede banen leidde.

 
Na de pauze nam Yvonne Denier ons mee in “ethiek als pluisbloemeffect”

Feedback

De feedback na afloop van de studiedag was positief. We zijn erin geslaagd om de theoretische modellen en de praktijkvoorbeelden samen te brengen, en de thematiek vanuit verschillende standpunten te benaderen. Dit is een trigger voor zowel de deelnemers als Palliatieve Zorg Vlaanderen om er in de praktijk mee aan de slag te gaan. Het materiaal van deze studiedag wordt in een aangepast format ter beschikking gesteld en als bouwsteen gebruikt om zorgverleners ondersteuning te bieden bij het implementeren van “moreel beraad” in de setting waarin ze werken.   

Elise Mans

In samenspraak met Anneleen Janssens

Meer nieuws

Driedaagse vorming – spiritualiteit en onmacht

Driedaagse vorming – Spiritualiteit en onmacht Over de vorming Patiënten, families en collega’s doen non-stop een appèl op ons. Elke dag opnieuw geven we het beste van onszelf, maar hoe graag we ook werken in palliatieve zorg, soms verliezen we in die zorg een stukje

Lees meer »

Opleiding: Intervisie voor artsen

Misschien vraagt u zich wel eens af: palliatieve zorg is soms heel lastig als arts, en ik wil eens spreken met collega’s om te zien hoe zij met die knelpunten omgaan? Of stelt u zich de vraag: ben ik nu de enige die het antwoord voor deze moeilijkheid niet kan vinden in mijn vakboeken? Er zijn vele mogelijkheden om u als arts verder te ontwikkelen in het domein van de palliatieve zorg.

Lees meer »