Hoe bespreek je de dood met kinderen? Wat is levend verlies? En wat zeg je tegen iemand die palliatief is? Er bestaan veel vragen en misvattingen over palliatieve zorg. Met de projecten van Boost willen Cera en Palliatieve Zorg Vlaanderen die de wereld uit helpen.
In november en december 2024 staan er nog twee gratis webinars op het programma.
Niet te jong voor verlies
- Donderdag 7 november 2024
- 19.30 - 20.30 uur
- Gratis
Veel kinderen worden vroeg of laat geconfronteerd met het verlies van een naaste. Hier gaat niet zelden een palliatief proces aan vooraf. De reflex van veel ouders is om hun kinderen te beschermen. Hierdoor worden ze soms afgeschermd van het afscheidsproces. Toch voelen kinderen aan dat er iets aan het gebeuren is.
Hoe kan je kinderen betrekken bij het afscheid? Hoe maak je het onderwerp rond palliatieve zorg, afscheid, rouw en verlies bespreekbaar met kinderen jonger dan 12 jaar?
Hoe betrek je kinderen bij het palliatief proces van een naaste en begeleid je ze in het afscheid?
Caroline Mannaert, ervaringsdeskundige en coördinator bij Vilomah, zal als keynote spreker vanuit haar ervaring vertellen hoe zij dit concreet deed. Daarna gaan we in gesprek met Susi Auth en Christa Damen. Susi is netwerkpsychologe bij het Netwerk Palliatieve Zorg Coda en geeft opleidingen over dit thema. Christa is stafmedewerker identiteit bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen en heeft ervaring met het begeleiden van scholen waarbij kinderen geconfronteerd worden met het verlies van een naaste.
Nieuwe brochure vanaf november
Wij herwerken momenteel de brochure ‘Niet te jong voor verlies‘. In november zal de nieuwe brochure op de inschrijvingspagina verschijnen. Hieronder vind je alvast de huidige brochure.
“Ik merkte aan hun gedrag dat mama en papa van streek waren, maar ik durfde geen vragen stellen uit angst ze nog meer verdriet te bezorgen. Ik kon er met niemand over praten en voelde me erg eenzaam.”
Afscheid nemen, brengt je dichterbij
- Donderdag 12 december 2024
- 19.30 - 20.30 uur
- Gratis
Het afscheid- en rouwproces en het omgaan met verlies begint niet enkel vanaf het overlijden. Van zodra de diagnose bekend is, word je geconfronteerd met het afscheid, het levend verlies en zal je hier al om rouwen. Maar hoe doe je dat, afscheid nemen? Is er iets als een ‘goed afscheid’? En wat houdt levend verlies nu juist in?
Key note spreker van dit webinar is Evi Hanssen, ervaringsdeskundige en ambassadeur van Palliatieve Zorg Vlaanderen. In haar podcast ‘De afscheidstournee van mijn moeder’ en boek ‘Traag naar de hemel’ beschreef zij het afscheidsproces van haar moeder. Daarna gaan we in gesprek met Let Dillen, psychologe Palliatief Support Team UZ Gent gespecialiseerd in rouw en rouwbegeleiding en Nicole Vandenabeele, vrijwilliger rouwbegeleiding Netwerk Palliatieve Zorg Heidehuis.
“Ik ga niet meer genezen.”
‘Toen ik te horen kreeg dat mijn moeder de ziekte niet zou overleven, begon ik te rouwen. Het ziekteproces was zwaar, maar doordat je bewust afscheid kan nemen, kan je er een periode van onschatbare waarde van maken. Mijn moeder is inmiddels weg uit mijn leven en misschien volgt later nog een tsunami aan emoties, maar voorlopig gaat het goed. Zij kreeg namelijk het afscheid dat zij wou en heeft ons nog kunnen begeleiden in ons rouwproces‘.
Evi Hanssen, ervaringsdeskundige en ambassadeur van Palliatieve Zorg Vlaanderen.
Ga mee op Boostwandeling
Cera, Ferm en Palliatieve Zorg Vlaanderen organiseren in februari 2025 per provincie 2 wandelingen voor mensen die in de nabije toekomst iemand moeten afgeven. Ontmoet lotgenoten en ga op stap met een ervaren begeleider. Elke wandeling duurt anderhalf uur en wordt afgesloten met warme soep.
- Zaterdag 01-02-2025, Bierbeek
- Zondag 02-02-2025, Sint-Truiden
- Zaterdag 08-02-2025, Dilsen-Stokkem
- Zondag 09-02-2025, Aalter
- Zondag 09-02-2025, Mechelen
- Zaterdag 15-02-2025, Oostende
- Zaterdag 22-02-2025, Gooik
- Zaterdag 22-02-2025, Kasterlee
- Zondag 23-02-2025, Denderbelle
- Zondag 23-02-2025, Kortrijk