Educatieve paketten

Spelletjes

Kwartetspel : niet hier, wel dichtbij

Kwartetspel om kinderen en jongeren spelenderwijs in aanraking te brengen met de dood. Verkrijgbaar via www.detroostboom.nl

categorie: spelletjes

Memospel : vergeet-niet-me-verdrietjes

Vroeg of laat komen kinderen van 2 tot 7 jaar, mensen met een vorm van autisme of mensen met een verstandelijke beperking in aanraking met de dood. Met dit spel kunnen kinderen op een speelse manier en in een veilige omgeving praten over sterven, de dood, begraven/ cremeren en rouwen. Verkrijgbaar via www.detroostboom.nl

categorie: spelletjes

o628680

Een wereld vol troost 5-12j

Een materialenset die kinderen in de basisschool helpt om over verlieservaringen te communiceren en zo, onder begeleiding van leerkrachten of andere volwassenen, op een gezonde manier met verlieservaringen te leren omgaan. De koffer biedt materiaal aan uit 15 uiteenlopende verliessituaties, die elk nog eens vanuit verschillende hoeken kunnen benaderd worden. Verkrijgbaar bij www.cegopublishers.be

categorie: spelletjes

Praatstenen. Schud, rol en vertel.

Met dobbelstenen gooien om een gesprek over afscheid en verlies te beginnen.Verkrijgbaar via www.gamesthatmatter.nl

categorie: spelletjes

Gevoelswereldspel, P. Gerrickens (2003)

Spel voor kinderen vanaf 9jaar. Doel is om met elkaar in gesprek te gaan over de wijze waarop je situaties ervaart.

categorie: spelletjes

Werkboeken

Slosse, N. (2017), Vaarwel ♥ Mijn boekje vol herinneringen. Uitgeverij Van Halewyck
Wanneer een geliefd iemand doodgaat, blijft een grote leegte achter. Herinneringen zorgen ervoor dat die persoon een beetje verder leeft in je hart. Dit invulboekje helpt het kind om die herinneringen te verzamelen. Zo ontstaat een tastbaar aandenken om vandaag en in de toekomst te koesteren.


Dit is het klassieke herinneringsboek, maar dan uitgedacht voor de echte Snuiter-fan: gevoelig, verbindend, hartverwarmend, op maat van kinderen,…

 

De bekende illustraties uit de Snuiter-boeken van de hand van Rocío Del Moral zorgen voor de juiste sfeer, zonder te donker en droevig te worden.

categorie: werkboeken

Huitema, A. (2010). W-auw. Een (voor)lees- & doeboek rondom het verwerken van verlies. Uitgeverij In de wolken

Dit (voor)lees-+ doeboek is voor kinderen van wie het leven is veranderd door de scheiding van hun ouders of door het overlijden van van iemand van wie ze houden. Het eerste deel van het boek bestaat uit verhalen over Tim, zijn zusje Nienke en zijn vriendinnetje Tessa. Kinderen kunnen hierin herkenning vinden. Tim, Nienke en Tessa verzinnen manieren om met hun gevoelens om te gaan zoals het maken van een schatdoos, een knuffelkruik of een doosje met herinnerzinnen. In het tweede deel van het boek staat beschreven hoe kinderen hiermee zelf aan de slag kunnen gaan. Dit boek kan een brug vormen in de communicatie tussen ouder(s) en kind en hen dichter bij elkaar brengen in hun verdriet. Verlies, op welke manier ook, doet pijn. Maar erover praten, lachen en huilen helpt. Ook leerkrachten en hulpverleners kunnen in hun ondersteuning gebruik maken van W-auw!

categorie: werkboeken

Het beeldboek “Nu en straks” met begeleidend handboek en werkboek.

Het thema ‘palliatieve zorg, ziekte en doodgaan’ is nog vaak taboe, en voor iedereen een confronterend en delicaat thema. Wat kan er nu, hoe moet het straks, en hoe kunnen we het mogelijk maken dat mensen kunnen genieten van het ‘nu en straks’, ook al is er weinig perspectief? Het beeldboek ´Nu en straks´ kan gebruikt worden om uitleg te geven over de thema’s ‘ongeneeslijk ziek zijn, palliatieve zorg en sterven’ en om deze delicate onderwerpen bespreekbaar te maken. Het beeldboek kan men inzetten om over het eigen ziekteproces te praten, of over de ongeneeslijke ziekte van een familielid, een medebewoner… Het beeldboek is in eerste instantie ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking maar kan ook voor een ruimer publiek ingezet worden. We denken hier ook aan kinderen, aan mensen met psychisch lijden, mensen met psychiatrische problemen. Het beeldboek bevat louter illustraties en is dus ook perfect inzetbaar bij anderstaligen. Het beeldboek is vergezeld van een persoonlijk werkboek voor degene die zelf ziek is en een handboek met achtergrondinformatie voor ondersteuners. Hierin kan de persoon zelf of iemand uit het netwerk een persoonlijke notitie opschrijven of tekenen bij elke illustratie uit het beeldboek.

categorie: werkboeken

Smid, E. (2013), Gewoon pech. Uitgeverij Nino

Een werkboek voor kinderen vanaf 8 jaar en vooral gericht op kinderen met een moeder die met borstkanker te maken krijgt.

categorie: werkboeken

Van Vliet, E. (2008), Mam, vertel’s –  pap, vertel’s. Uitgeverij Spectrum

Werkboek voor ouders. Niet specifiek voor rouw, maar een boek om in te vullen door de ouders en af te geven aan de kinderen. Zo heb je een uniek en persoonlijk document over je vader/moeder om voor altijd te bewaren.

categorie: werkboeken

Van Vliet, E. (2009), Oma, vertel’s – Opa, vertel’s. Uitgeverij Spectrum

Werkboeken voor grootouders.

categorie: werkboeken

Pallion (2005), Mijn boek over… Netwerk palliatieve zorg Limburg vzw – FPZV

Werkboek voor kinderen tot 12jaar. In dit boek kunnen ze zelf plakken, tekenen, kleuren, knutselen of herinneringen (laten) opschrijven. Dit boekje kan steun bieden en een aanzet zijn om hun gevoelens te delen met anderen.

categorie: werkboeken

Pallion (2005), Ondersteboven. Netwerk palliatieve zorg Limburg vzw – FPZV

Werkboek voor jongeren tussen 12-16j waarin ze hun eigen gevoelens en verdriet op een creatieve manier een plek kunnen geven. Dit dagboek leert hen stil te staan bij de gevoelens die de ziekte van een geliefd persoon bij hen oproept.

categorie: werkboeken

Blijf op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste nieuwtjes!