Is een voorafgaande wilsverklaring euthanasie ook van toepassing als een patiënt zich in een zogenaamd 'stervenscoma' bevindt? Lees hier de aanbevelingen van onze Stuurgroep Ethiek.

Euthanasie bij ‘stervenscoma’?

De Stuurgroep Ethiek van Palliatieve Zorg Vlaanderen legde volgende vraag voor aan het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-ethiek: Is een voorafgaande wilsverklaring euthanasie van toepassing wanneer een patiënt zich in de laatste dagen of uren van zijn leven in een (sub)comateuze toestand bevindt, binnen een ‘normaal’ stervensproces? Ook als hij niet over euthanasie gerept heeft in zijn contacten met het verzorgend personeel toen hij nog bij bewustzijn was?

Reacties zijn welkom via info@palliatievezorgvlaanderen.be

 

Raadpleeg onze andere adviezen en rapporten:

Meer nieuws

Driedaagse vorming – spiritualiteit en onmacht

Driedaagse vorming – Spiritualiteit en onmacht Over de vorming Patiënten, families en collega’s doen non-stop een appèl op ons. Elke dag opnieuw geven we het beste van onszelf, maar hoe graag we ook werken in palliatieve zorg, soms verliezen we in die zorg een stukje

Lees meer »

Opleiding: Intervisie voor artsen

Misschien vraagt u zich wel eens af: palliatieve zorg is soms heel lastig als arts, en ik wil eens spreken met collega’s om te zien hoe zij met die knelpunten omgaan? Of stelt u zich de vraag: ben ik nu de enige die het antwoord voor deze moeilijkheid niet kan vinden in mijn vakboeken? Er zijn vele mogelijkheden om u als arts verder te ontwikkelen in het domein van de palliatieve zorg.

Lees meer »