14/06/2022: De Wet op Palliatieve Zorg bestaat 20 jaar. Vandaag dacht ik erover na, en jij? #palliatievezorg #vandaagdachtikeroverna #20jaarpalliatievezorg

20 Jaar Wet op Palliatieve Zorg

Vandaag dacht ik erover na, en jij?


Op 14 juni bestaat de Wet op Palliatieve Zorg 20 jaar. De drie Federaties Palliatieve Zorg bundelen die dag hun krachten en organiseren een evenement op het Brusselse Muntplein. Want palliatieve zorg gaat vooral over leven.


Levenskwaliteit
In 2002 werd de wet op palliatieve zorg aangenomen in België. Deze wet erkent het recht op palliatieve zorg voor elke burger. Het doel van deze zorg is om kwaliteit van leven te verbeteren, zonder daarom het leven te verlengen of het leven in te korten. Palliatieve zorg richt zich niet enkel op patiënten met een ongeneeslijke aandoening maar ook op hun familie. Daarbij wordt er zowel gefocust op lichamelijke problemen als op psychologische, sociale, spirituele of existentiële problemen. Het gaat daarbij vooral over levenskwaliteit voor patiënten én hun naasten.


Praat erover
Tot op vandaag wordt er over palliatieve zorg gezwegen. We blijven het zien als terminale zorg, voor mensen met kanker of voor hele oude mensen in hun laatste levensdagen. Tijd om daar verandering in te brengen. Want wanneer wij of iemand uit onze naaste omgeving wordt geconfronteerd met een ongeneeslijke aandoening, is het cruciaal dat we op tijd kunnen praten over wat kwaliteit van leven betekent in de laatste levensfase. Niet enkel onder mekaar, maar ook naar onze zorgverleners toe.


20 jaar Wet op Palliatieve Zorg
Hoe kan je palliatieve zorg rijmen met leven? Omdat het proces vroeger start dan je laatste dagen. Het draait om de beste manier om dat laatste stukje leven te leven. De Wet op Palliatieve Zorg verzekert jouw recht om mee te beslissen welke zorg je wil, hoe en waar.


Aanstaande dinsdag 14 juni wordt die Wet 20 jaar. Daarom organiseren de drie Belgische Federaties voor Palliatieve Zorg die dag een gratis evenement in hartje Brussel. Op het Muntplein gaan activiteiten door om palliatieve zorg onder de aandacht te brengen met onder andere een quiz, concert en animatie. Want palliatieve zorg gaat vooral over leven.


En jij, hoe zie jij het? Heb jij er al over nagedacht?

Elise Mans

Meer nieuws